in

Peserta Malaysia Johan Tilawah Al-Quran Antarabangsa Di Moscow

SEPANG 27 SEPTEMBER 2016. Abdullah Fahmi Che Nor, 32, ketika menyertai Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa di Moscow, Rusia dan dinobatkan sebagai johan. IHSAN JAKIM

SEPANG, 27 Sept – Peserta tilawah, Abdullah Fahmi Che Nor Shukri berjaya mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa apabila dinobatkan johan Pertandingan Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-17 yang diadakan di Moscow, Rusia.

SEPANG, 27 Sept -- Ustaz Abdullah Fahmi Che Nor, 32, memenangi tempat pertama pada '17th Moscow International Quran Reciting Competition' di Russia menunjukkan trofi dan sijil yang dimenanginya,  sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur hari ini. Pertandingan itu turut disertai wakil dari 30 negara lain. -- fotoBERNAMA (2016)

Kemenangan Abdullah Fahmi, 32, sebagai juara adalah pencapaian tertinggi diraih wakil Malaysia sejak pertandingan tersebut dianjurkan.

Naib johan pula dimenangi oleh Yusuf Abdullah dari Yaman dan tempat ketiga dirangkul peserta Bahrain, Solah Ali Umar.

Pertandingan yang diadakan pada 22 hingga 25 Sept itu disertai wakil dari 30 negara termasuk Arab Saudi, Iraq, Iran, Bahrain dan Indonesia.

Bercakap kepada pemberita ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Selasa, Abdullah Fahmi berkata kemenangan yang diraih adalah sesuatu yang di luar jangkaan beliau.

“Bagi saya saingan agak sengit terutamanya peserta dari Yaman, Bahrain, Iran, Iraq dan Turki kerana rata-rata mereka mempunyai bacaan yang bagus dari segi tajwid dan kecantikan bacaan,” katanya.

Beliau yang kini bertugas sebagai pensyarah di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), Kelantan juga merupakan peserta yang mendapat tempat kelima pada Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan Tahun 2016 yang lalu.

Abdullah Fahmi membawa pulang hadiah wang tunai US$5,000 serta plak penghargaan dan sijil penyertaan.

Ditulis oleh The Buzzer/Editor

Kadang-kadang lelaki. Kadang-kadang perempuan. Mengumpul berita dari serata ceruk alam maya atau melaporkan secara eksklusif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Yahoo! Sahkan Maklumat Akaun 500 Juta Pengguna Bocor

Sepatutnya ada foto MH17

Pesawat MH17 Ditembak Jatuh Peluru Berpandu Buk Rusia