in ,

Tiada Surat Rasmi Sultan Muhammad V Lepas Jawatan Yang Di-Pertuan Agong – Tun M

Sultan Muhammad V Agong Sultan Kelantan

KUALA LUMPUR, 4 Januari- Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak menerima sebarang makluman mengenai dakwaan kononnya Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, akan melepaskan jawatannya.

“Saya tidak menerima sebarang surat atau makluman rasmi mengenai apa-apa. Oleh itu, saya tidak mahu mengulas sebarang khabar angin,” katanya.

Beliau mengulas mengenai dakwaan kononnya Majlis Raja-Raja telah mengadakan mesyuarat khas baru-baru ini di sebalik spekulasi mengenai kedudukan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Ditanya sama ada mesyuarat itu diadakan, Dr Mahathir berkata beliau tidak sedar mengenai perkara itu dan hanya mendengar khabar angin.

“Setahu saya, baginda sudah memulakan tugas sebagai Yang di-Pertuan Agong,” katanya.

Sebelum ini, Sultan Muhammad V menjalani rawatan dari 2 Nov hingga 31 Disember tahun lalu dengan tugas baginda dipangku oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Sementara itu, mengulas kritikan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim terhadap kerajaan PH, Dr Mahathir berkata putera Johor itu tidak memahami konsep kerajaan persekutuan.

“Dia tidak faham tentang federation (persekutuan), masa itu dia belum lahir, tapi saya lahir masa itu. Kita buat persekutuan bermakna persekutuan kuasai seluruh negara,” katanya.

Perdana Menteri berkata kerajaan persekutuan berhak mengeluarkan kenyataan berhubung isu di negeri-negeri.

“Kita ada senarai apa yang dikuasai oleh persekutuan, apa yang dikuasai negeri.

“Tetapi tidak ada disebut bahawa persekutuan tak boleh keluar kenyataan…kalau negeri keluar kenyataan, kita tidak boleh komen,” katanya.

Terbaru, Tunku Ismail mengingatkan kerajaan PH untuk tidak mempolitikkan isu dan fokus kepada pentadbiran negara.

Ditulis oleh The Buzzer/Editor

Kadang-kadang lelaki. Kadang-kadang perempuan. Mengumpul berita dari serata ceruk alam maya atau melaporkan secara eksklusif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pam Minyak Diesel

Harga Petroleum Turun, Kembali Kepada Kaedah Apungan

Najib Razak Parlimen Cameron Highland

Najib yakin BN kekal kemenangan di Cameron Highlands