Resepi Biskut Brownies / Brownies Cookies Recipe • Resepi Senang

Biskut Brownies ini sangat rangup dengan rasa coklat unik. Sekali mula makan, pasti habis sebalang. Resepi mudah diikuti semua.

Bahan-bahan

  • 250 gram susu coklat
  • 75gram mentega 𝘶𝘯𝘴𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥
  • 2 biji telur grade A
  • ¼ cawan gula pasir
  • ¼ cawan gula perang
  • 2 sudu teh esen vanila
  • ⅓ cawan sudu tepung jagung
  • ⅔ cawan tepung gandum
  • Kepingan badam untuk hiasan

𝗦𝘂𝘀𝘂𝗵 𝘁𝗮𝗸 𝗻𝗮𝗸 𝗯𝘂𝗮𝘁?

budak sekolahpun booleh buat.

𝗕𝗲𝗿𝗮𝗽𝗮 𝗹𝗮𝗺𝗮 𝗻𝗮𝗸 𝘀𝗶𝗮𝗽?

30 minit macam tu je.

𝗞𝗼𝘀 𝗯𝗮𝗵𝗮𝗻?

makan kat fast food lagi mahal.

Cara penyedian dan membakar

  1. Menggunakan kaedah 𝘥𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦 𝘣𝘰𝘪𝘭, cairkan mentega dan coklat. Biarkan ia sejuk seketika.
  2. Ayak tepung gandum + tepung jagung. Kita tak mahu ada ketulan.
  3. Di dalam bekas lain, pukul telur. Masukkan gula pasir + gula perang. Elakkan dari gula larut.
  4. Setelah adunan sebati, masukkan pula esen vanila + adunan tepung jagung & tepung gandum + serbuk penaik.
  5. Masukkan coklat dan mentega cair tadi ke dalam adunan dan gaul hingga sebati.
  6. Masukkan adunan ke dalam beg paiping dan sebulum paiping ke atas tin pembakar, pra panaskan ketuhar pada suhu 150°C selama 10 minit (minima).
  7. Apabila siap paiping, letakkan kepingan badam untuk hiasan. Badam cincang pun boleh ya.
  8. Bakar selama 35 minit pada suhu 150°C.

Selamat mencuba!


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video Popular

Syarikat Tawar Percutian Seks Tanpa Henti |...

Pelancong yang tiba untuk pesta seks empat hari dengan seks tanpa henti dan minuman keras mungkin mendapat kejutan bila mereka mendarat. Percutian ini ditawarkan oleh...

Majlis Resepsi Dynas Mokhtar & Shazrik Din...

Majlis resepsi artis Dynas Mokhtar dan pasangan, Shazrik Din telah berlangsung dengan kelmarin di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Antara yang turut hadir, Farahdhiya, Dato'...

BGR Restaurant – Makan Kat Mana? |...

Ramadhan dah dekat, manalah tempat berbuka yang sedap dan berbaloi? Makan Kat Mana? kali ini bersama Zizi Kirana membawa anda ke pratonton bufet ramadhan...

Nasi Lemak Pakaian Miss Universe Malaysia 2017...

PETALING JAYA, 31 Okt - Nasi Lemak, itulah inspirasi kepada pakaian yang akan dipakai oleh Miss Universe Malaysia 2017, Samantha Katie James di Las...

Kepentingan Niat Ketika Puasa Ramadhan – Ustaz...

Mari kita dengar penjelasan dari Ustaz Don Daniyal mengenai niat dan kepentingannya dalam menjalankan ibadah Puasa di bulan Ramadhan. Boleh ke puasa tanpa niat? Perlukah...

Sekitar Majlis Serah Terima Tugas Jawatan &...

Tan Sri Khalid Abu Bakar secara rasminya bersara sebagai Ketua Polis Negara semalam. Majlis Serah Terima Tugas Jawatan Ketua Polis Negara dan Penyerahan Tongkat...

Fitri Haris Juara Gema Gegar Vaganza Musim...

Fitri Haris dinobatkan sebagai juara Gema Gegar Vaganza (GGV) musim kedua. Fitri membawakan lagu Zinnirah di segmen solo serta lagu Al Nuraa.. Yang 5... Yang...

Puteri Mako Pilih Rakyat Biasa Sebagai Teman...

JEPUN, 3 September - Puteri Mako, cucu kepada Maharaja Akihito memilih Kei Komura, seorang rakyat biasa sebagai teman hidup. Pengumuman tidak rasmi mengenai pertunangan  dibuat...