in ,

Tikus Di 7-Eleven, KKM Buat Pemeriksaan

TIkus di 7 Eleven.

KUALA LUMPUR, 6 Jan – Pemeriksaan di kedai 7-Eleven di Kelana Centre Point, Petaling Jaya, tidak menunjukkan sebarang infestasi tikus di sana, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah hari ini.

Pemeriksaan itu dijalankan selepas gambar yang menunjukkan tikus memasuki mesin pemanas makanan di kedai serbaneka itu menjadi viral dan menimbulkan kebimbangan orang ramai.

Prepared Fresh Daily. Foto yang tular di media sosial menunjukkan seekor tikus di dalam pemanas makanan.

Dr Noor Hisham berkata, Kementerian sedar tentang isu itu dan telah menjalankan siasatan dan hasil siasatan menunjukkan bahawa kabinet kaca seperti dalam gambar yang menjadi viral ditutup rapat sepenuhnya.

“Kementerian memandang serius semua perkara berkaitan keselamatan makanan. Pengguna boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan terdekat atau melayari laman web kementerian atau Facebook bagi mengakses Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan jika ada aduan mengenai keselamatan makanan,” kata beliau dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Gambar itu, yang dimuat naik dalam laman Facebook, menunjukkan seekor tikus berada di atas sosej dan bebola ikan dalam mesin pemanas makanan. Insiden itu dilaporkan berlaku pada 2 Jan.

Beliau juga berkata kementerian telah menjalankan sebanyak 126,086 pemeriksaan di premis makanan dari Januari hingga November tahun lepas.

Hasil pemeriksaan, 146 premis makanan ditutup mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983 kerana kehadiran tikus dan 91 kompaun mengikut Akta Makanan 1983 dikeluarkan, katanya.

Ditulis oleh The Buzzer/Editor

Kadang-kadang lelaki. Kadang-kadang perempuan. Mengumpul berita dari serata ceruk alam maya atau melaporkan secara eksklusif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ubat Hipertensi Ternolol 50 Ditarik Balik

Amaran Buaya Terlepas Daripada Zoo Akibat Banjir