in ,

Basmi Pembiakan Aedes Langkah Paling Berkesan Tangani Zika

MELAKA, 1 Sept – Pembasmian pembiakan nyamuk Aedes merupakan antara langkah terbaik bagi menangani penularan virus Zika di negara ini, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Sehubungan itu beliau berkata kementeriannya meletakkan langkah itu untuk diberi perhatian paling utama dalam usaha menghapuskan virus berkenaan dan berharap masyarakat dapat memberikan kerjasama penuh bagi menghapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes di kediaman mereka.

“Kita mesti bersedia hadapi itu (virus Zika) dan tumpuan utama akan diberikan kepada membasmi tempat pembiakan nyamuk Aedes kerana nyamuk ini adalah pembawa (virus Zika).

Sebab itu kita harap melalui langkah ini boleh kurangkan penularan penyakit ini kepada orang lain. Tiada Aedes tiada Zika,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Konvensyen Tahunan MIC Melaka di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka di sini malam ini.

Malaysia mencatat kes virus Zika pertama apabila seorang wanita berusia 58 disahkan positif virus itu selepas pulang dari Singapura pada 21 Ogos lepas.

Dr Subramaniam yang juga Presiden MIC berkata langkah saringan penyakit di pintu sempadan tidak akan dapat menyekat 100 peratus kemasukan virus Zika ke negara ini.

Beliau berkata ini kerana simptom jangkitan virus Zika yang sukar dikesan dan kebocoran di pintu sempadan yang berlaku menyebabkan risiko kemasukan virus itu ke negara ini adalah tinggi.

“Kita memang sediakan saringan secara berkesan di pintu masuk seperti lapangan terbang tetapi mereka (dijangkiti Zika) tidak punya tanda seperti demam juga ada kebocoran di pintu sempadan.

Ini bukan perkara mudah (saringan Zika di sempadan) dan kita kena faham kerana ini risiko virus Zika masuk ke negara ini adalah tinggi,” katanya.

Ditulis oleh The Buzzer/Editor

Kadang-kadang lelaki. Kadang-kadang perempuan. Mengumpul berita dari serata ceruk alam maya atau melaporkan secara eksklusif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

12 Cartoons Your Mom Shouldn’t Let You Watch When You Were Young (Open list)

Melaka Masih Bebas Zika