in ,

PRU 14 : Semua Pusat Mengundi Tutup Tepat Jam 5 Petang

PUTRAJAYA – Pengundi yang masih menunggu diluar stesen pengundian di seluruh negara tidak dibenarkan mengundi selepas jam 5 petang tetapi mana-mana pengundi yang terkesan boleh memfailkan petisyen untuk menuntut pemilihan semula.

Seorang pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberitahu The Star bahawa masa yang diwartakan adalah 5 petang dan tidak ada tambahan masa yang disediakan untuk pengundi yang masih beratur dalam aliran seperti Peraturan 23 (Pilihanraya Pemilihan) 1981.

“Hanya mereka yang berada dalam saluran (saluran) akan dibenarkan untuk menyelesaikan pemilihan undi mereka,” kata pegawai itu ketika ditemui di pejabat EC di Putrajaya.

Kaedah 23 menyatakan bahawa semua pusat pengundian mempunyai masa tutup yang sama dan tiada kertas undi akan dikeluarkan selepas itu, tetapi pengundi yang sudah menerima kertas undi masih boleh mengundi.

Beliau menambah bahawa SPR tidak akan melanjutkan tempoh pengundian walaupun kenyataan bersama oleh pemimpin Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng meminta SPR supaya berbuat demikian.

Terdahulu, pengerusi Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata penutupan pemilihan, seperti yang diwartakan, adalah 5 petang dan pengundi telah diberi notis yang mencukupi.

Beliau menambah bahawa walaupun pengundi beratur dalam stesen pengundian sejak 3 petang, tidak akan dapat mengundi jika nama mereka tidak dipanggil sebelum waktu tutup yang diwartakan – 5 petang.

“Kami juga mengumumkan cuaca hari ini bagi para pengundi untuk bersedia dengan sewajarnya,” katanya.

Like kami di Facebook • Follow kami di Twitter • Follow kami di Instagram

Ditulis oleh The Buzzer/Editor

Kadang-kadang lelaki. Kadang-kadang perempuan. Mengumpul berita dari serata ceruk alam maya atau melaporkan secara eksklusif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

SPR: Video Tular Pekerja Pilihan Raya Pegang Kertas Undi Video Dari 2013

PRU14 : SPR ‘Sangat Lembap’