in , ,

Dari Malaysia Ke Paris, DOLLA Berjaya Pikat 2,000 Penonton Di Pentas Eropah

Kumpulan M-pop, DOLLA mencipta satu lagi pencapaian penting apabila membuat persembahan sulung di Eropah menerusi The A Music Festival yang berlangsung di Paris Event Centre, Perancis, pada Sabtu lalu.

Persembahan itu disaksikan kira-kira 2,000 penonton termasuk peminat yang datang dari Perancis, United Kingdom, Jerman dan Itali untuk menyaksikan sendiri aksi kumpulan tersebut.

Penampilan berkenaan menjadi detik bermakna buat DOLLA selepas enam tahun bekerja keras dalam industri muzik, sekali gus membuka peluang untuk mereka memperkenalkan muzik serta persembahan pentas kepada peminat di Eropah.

BUZZ RINGKAS

SIAPA
DOLLA
APA
Membuat persembahan sulung di Eropah menerusi The A Music Festival.
BILA
Sabtu, 24 Oktober
DI MANA
Paris Event Centre, Paris, Perancis
MENGAPA
Penampilan sulung itu menjadi pencapaian penting buat DOLLA selepas enam tahun bekerja keras dalam industri muzik.
BAGAIMANA
DOLLA mempersembahkan 12 lagu di hadapan kira-kira 2,000 penonton, selain bertemu peminat, bekerjasama dengan kru tarian tempatan dan mengadakan pertemuan di Kedutaan Malaysia di Paris.

DOLLA Persembah 12 Lagu Di Paris

Menerusi festival berkenaan, DOLLA mempersembahkan sebanyak 12 lagu termasuk single terbaharu mereka, “UGLY”, selain “Impikan”, “Bad”, lagu belum dilancarkan “All Over You” dan “Bad Girls Like You” bersama Tobii.

Angel menyifatkan peluang membuat persembahan di pentas Eropah buat pertama kali sebagai pengalaman yang cukup bermakna selepas melalui perjalanan panjang bersama kumpulan itu.

“Perasaan ini sukar digambarkan dan peluang ini sangat bermakna buat kami. Selepas enam tahun bekerja keras dan memberikan komitmen, akhirnya kami berpeluang membuat persembahan di pentas Eropah buat kali pertama. Ini satu pencapaian besar dan detik yang akan sentiasa kami kenang,” katanya.

Sambutan hangat daripada penonton yang pertama kali menyaksikan persembahan mereka turut meninggalkan kesan mendalam kepada anggota DOLLA.

Sabronzo berkata, tenaga dan sokongan penonton di Paris membuatkan mereka berasa begitu dialu-alukan walaupun berada jauh dari tanah air.

“Apa yang paling mengejutkan saya ialah betapa mesra dan menyokongnya mereka. Tenaga yang diberikan begitu menular sehingga saya benar-benar tidak mahu persembahan itu berakhir. Rasanya sangat istimewa apabila kami disambut dengan begitu baik di tempat yang jauh dari rumah,” katanya.

Penonton Nyalakan Lampu Telefon, DOLLA Terharu

Angel turut mengimbas satu momen yang cukup menyentuh hati apabila penonton menyalakan lampu telefon ketika salah satu lagu dipersembahkan, meskipun ada antara mereka yang belum pernah mendengar lagu tersebut atau tidak memahami bahasanya.

Menurutnya, suasana di dalam dewan ketika itu terasa seperti mimpi dan menjadi antara kenangan yang mahu dialaminya sekali lagi.

Tabby pula menyifatkan persembahan tersebut sebagai hasil persiapan rapi yang dilakukan bersama seluruh pasukan mereka.

“Penonton memang luar biasa! Saya sangat bangga dengan diri kami dan pasukan yang berjaya menghasilkan persembahan hebat selepas mencurahkan begitu banyak usaha dan tenaga untuk membuat persiapan. Ini yang pertama dan saya berharap akan ada banyak lagi peluang selepas ini,” katanya.

Satu-Satunya Kumpulan Malaysia Dalam Barisan Festival

Festival dua hari The A Music Festival menghimpunkan artis SEA Pop dan Korea, dengan DOLLA menjadi satu-satunya kumpulan dari Malaysia dalam senarai persembahan.

Pada hari pertama, 24 Oktober, DOLLA berkongsi pentas bersama JASP.ER, 4EVE dan Tobii dari Thailand, TRENDZ dan Jacob dari Korea serta ALAMAT dari Filipina.

Penyertaan itu sekali gus memberikan ruang kepada DOLLA untuk membawa muzik pop Malaysia ke pentas antarabangsa, selain memperkenalkan karya mereka kepada kelompok pendengar yang lebih luas.

Bertemu Peminat Eropah, Terima Buku Mesej Daripada iDOLLA France

Sepanjang berada di Paris, DOLLA turut meluangkan masa bertemu beberapa kru tarian yang berpangkalan di bandar itu untuk menghasilkan video tarian berdasarkan lagu-lagu mereka.

Mereka juga mengadakan sesi pertemuan bersama peminat Eropah, termasuk ahli kelab peminat iDOLLA France di Trocadéro.

Lebih menyentuh hati, iDOLLA France menghadiahkan sebuah buku kecil yang dipenuhi mesej daripada peminat kepada kumpulan tersebut.

Angel mengakui pemberian itu menyentuh perasaannya, manakala Sabronzo menyifatkan pertemuan tersebut sebagai peluang untuk melihat sendiri wajah individu yang selama ini menyokong mereka menerusi akaun peminat di media sosial.

“Mengetahui muzik kami sudah sampai sejauh ini dan menyentuh hati ramai orang sehingga mereka sanggup datang menyaksikan persembahan, mempelajari koreografi serta menyertai rakaman tarian dan sesi pertemuan peminat di sekitar Paris benar-benar sesuatu yang luar biasa,” kata Sabronzo.

Buka Peluang Kerjasama Di Paris

Selain festival dan sesi bertemu peminat, DOLLA turut mengadakan pertemuan dengan wakil di Kedutaan Malaysia di Paris bagi membincangkan potensi kerjasama serta peluang pada masa hadapan.

Mereka turut meluangkan masa bersama sebuah kumpulan tarian yang berpangkalan di Paris dan merakamkan video tarian dengan Menara Eiffel sebagai latar belakang.

Bagi Tabby, detik selepas persembahan merupakan antara pengalaman paling menyentuh hati sepanjang perjalanan mereka di Paris.

“Saya hampir menangis kerana terlalu bangga melihat dan mendengar sendiri hasil kerja keras kami dihargai oleh penonton di Paris,” katanya.

Penampilan sulung DOLLA di Paris membuka lembaran baharu buat kumpulan itu dalam usaha memperluas kehadiran muzik mereka di peringkat antarabangsa.

Sambutan positif yang diterima daripada penonton dan peminat Eropah pastinya menjadi dorongan buat DOLLA untuk kembali ke rantau tersebut bagi berkongsi lebih banyak persembahan pada masa akan datang.

Ditulis oleh Cema Cempaka

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

17 Pertarungan, 17 Pemenang! All Star Championship 2026 Tarik Lebih 700 Pengunjung

Singgah Kampus Tour 2026 Bawa 15 Artis Tempatan Jelajah Tujuh Universiti