in ,

Amir Hasan Lancar Single Baharu “Pelangi” Sebagai OST Drama Cikgu Diva

Bintang hip hop yang semakin meningkat naik, Amir Hasan, sekali lagi memukau peminat muzik tanah air dengan lagu terbaharunya berjudul “Pelangi”. Lagu ini bukan sahaja menjadi single terbaharu dari Amir, malah ia juga dipilih sebagai runut bunyi rasmi (OST) untuk drama bersiri “Cikgu Diva” yang bakal ditayangkan pada 31 Januari 2025 di TV3.

Selepas kejayaan single “Manis” yang diterima baik oleh pendengar, Amir terus berusaha untuk menyegarkan industri muzik tempatan dengan karya-karya yang penuh kreativiti. Dalam wawancara, Amir menyatakan rasa syukur atas sambutan positif terhadap “Manis” dan berjanji untuk terus memberi yang terbaik. “Pendengar berkata mereka dapat merasakan sesuatu yang segar daripada saya,” jelas Amir dengan penuh rendah hati.

Pelangi • Amir Hasan

Inspirasi di Sebalik “Pelangi”

“Pelangi” adalah sebuah lagu yang menggambarkan kisah cinta remaja yang indah dan penuh makna. Amir menjelaskan bahawa lagu ini ditulis berdasarkan pengalaman dan imaginasi beliau tentang pertemuan pasangan yang mengajar erti cinta. Dengan sentuhan lirik yang penuh emosi dan melodi yang menenangkan, Amir berharap lagu ini dapat menyentuh hati para pendengar.

Lagu ini adalah hasil kolaborasi antara Amir, madebyartin yang bertanggungjawab atas susunan muzik, dan SHR yang mencipta lirik. Gabungan genre R&B, pop dan rap dalam “Pelangi” memberikan nuansa segar yang sesuai dengan selera muzik masa kini. Amir turut menyatakan bahawa beliau mahu setiap lagu yang dihasilkan membawa sesuatu yang baru, dan dalam “Pelangi”, beliau cuba menggambarkan perjalanan emosi yang santai namun bermakna.

Evoto

Proses Kreatif yang Teliti

Walaupun lagu ini sudah siap pada awal 2024, selepas mendapat perhatian dari pihak produksi drama “Cikgu Diva”, Amir dan pasukan kreatifnya mengambil masa selama sebulan untuk menyesuaikan lirik dan melodi lagu agar lebih selaras dengan tema drama tersebut. “Proses ini sangat penting untuk memastikan lagu ini memberi kesan yang mendalam kepada audien dan menyatu dengan tema drama,” kata Amir.

Drama “Cikgu Diva”

Drama “Cikgu Diva” yang bakal disiarkan di slot Lestary TV3, mengisahkan kehidupan di sekolah dengan tema persahabatan, keseronokan, dan pengajaran. Dibintangi oleh pelakon-pelakon popular seperti Eyka Farhana, Fitri Farok, dan Syad Mutalib, drama ini pasti akan menarik perhatian ramai penonton.

Evolusi Muzik Amir Hasan

Sejak awal kemunculannya dalam industri muzik, Amir Hasan dikenali sebagai seorang artis yang tidak takut bereksperimen dengan pelbagai genre dan gaya muzik. Setiap karya yang dilahirkan olehnya sentiasa membawa unsur segar dan penuh optimisme. “Pelangi” adalah bukti jelas tentang evolusi Amir sebagai seorang artis yang sentiasa berinovasi dalam setiap langkah muziknya.

“Setiap karya adalah cerminan perjalanan seni saya. Saya ingin pendengar melihat dan merasai perkembangan saya melalui lagu-lagu ini,” tambah Amir penuh semangat.

Evoto

Harapan Cerah Untuk 2025

Bukan sekadar lagu, Amir berharap “Pelangi” dapat memberi inspirasi kepada pendengar untuk menghargai setiap momen indah dalam hidup mereka. “Pelangi adalah permulaan baharu buat saya pada tahun 2025. Saya berharap ia dapat memberi aura positif kepada semua yang mendengarnya,” kata Amir dengan penuh harapan.

Selain itu, Amir turut berkongsi bahawa beliau sedang dalam persiapan untuk pelancaran album studio pertama pada tahun 2025. “Album ini adalah hasil usaha bertahun-tahun dan mencerminkan pelbagai sisi saya sebagai seorang artis. Saya sangat teruja untuk berkongsi karya ini dengan semua,” ujarnya dengan penuh bersemangat.

Pelancaran “Pelangi”

“Pelangi” kini boleh dimuat turun melalui iTunes dan dijadikan nada dering di semua syarikat telekomunikasi tempatan. Lagu ini juga sudah dilancarkan di semua platform penstriman seperti Spotify, Apple Music, Joox, Deezer, dan YouTube Music.

Dengan sokongan peminat yang tidak berbelah bahagi, Amir berjanji akan terus memberikan karya-karya terbaik. “Saya amat berterima kasih atas sokongan yang diberikan oleh peminat dan saya akan terus berusaha untuk mencipta muzik yang dapat memberi inspirasi,” katanya.

Dengarkan “Pelangi” hari ini dan sertai Amir Hasan dalam perjalanan muziknya yang semakin gemilang!

Lirik Lagu Pelangi

VERSE 1
Dari kehadiran pertama you,
Gaya diva tapi lek lu tunggu,
Loceng berbunyi, dah tiba waktu,
Tiada rehat ku tahu ku mahu,

Berkat sabar hari-hari ku,
Lupuskan kisah you yang lalu,
Tanda nama you di hatiku,
Dan cipta memori kau dan aku,

CHORUS
Yang pertama,
Kau permata,
Hari ku,
Tak lagi sunyi,

Tak mudah aku percaya,
Tak mudah aku merasa,
Sebegini realiti,
Kau pelangi dalam hidup ini,

Tak mudah aku percaya,
Tak mudah aku merasa,
Senyum ke pipi,
Kau mentari,
Kau mentari dalam hidup ini,

VERSE 2
Percakapan berbeza,
Ikhlas dari hati,
Keadaan selesa,
Itu dah terbukti,

You mengajar banyak erti,
Dan ku mula fahami,
Berjaga malam,
Aku janji, ku sudah ulang kaji,

Ku usaha seratus peratus itu ku tahu,
Ku tak lawan, keputusan diberi pada aku,
Pengawas mengawas, you jangan cuba lari dari aku,
Jika tambah tolak kau tak pernah kurang bagi aku,

CHORUS
Yang pertama,
Kau permata,
Hari ku,
Tak lagi sunyi,

Tak mudah aku percaya, (Tak mudah aku)
Tak mudah aku merasa, (Percaya)
Sebegini realiti,
Kau pelangi dalam hidup ini,

Tak mudah aku percaya,
Tak mudah aku merasa,
Senyum ke pipi,
Kau mentari,
Kau mentari dalam hidup ini,

Tak mudah aku percaya,
Tak mudah aku merasa,
Sebegini realiti,
Kau pelangi dalam hidup ini,

Tak mudah aku percaya,
Tak mudah aku merasa,
Senyum ke pipi,
Kau mentari,
Kau mentari dalam hidup ini,

Ditulis oleh The Buzzer/Editor

Kadang-kadang lelaki. Kadang-kadang perempuan. Mengumpul berita dari serata ceruk alam maya atau melaporkan secara eksklusif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Beri Hadiah Birthday, Netizen Gembira Ajak & Shahrol Shiro Kembali Akrab – “Gaduh Lama-Lama Pun Tak Guna”

Pikat Hati Wanita Berstatus Tinggi, Jefri Nichol Kongsi Tips – “Jadi Diri Sendiri”