in ,

Saya Dianiaya! Bapa Zayn Rayyan Dakwa Dirinya Difitnah.

Bapa kepada Zayn Rayyan Abdul Matiin, seorang kanak-kanak autisme yang dipercayai dibunuh di Damansara Damai, Selangor pada Disember lalu, mendakwa bahawa dia dan isterinya telah dianiaya dan difitnah. Mereka dibawa ke Mahkamah Majistret Petaling Jaya pagi ini untuk prosiding sambungan reman.

Mahkamah melanjutkan tempoh tahanan reman Zaim Ikhwan Zahari dan Ismanira Abdul Manaf selama enam hari lagi sehingga 12 Jun. Pasangan berusia 28 tahun itu ditahan pada 31 Mei dan direman tujuh hari sebelum ini, disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Ketika dikawal polis, Zaim sempat menyatakan bahawa dia dianiaya sebelum situasi menjadi kecoh dengan ahli keluarga yang menjerit memberi semangat kepada pasangan itu. Peguam mereka, Fahmi Abdul Moin, menyatakan bahawa “polis memohon lanjutan reman tujuh hari, tetapi Majistret Ainaa Muhammad Kamal hanya membenarkan enam hari”. Fahmi juga mengesahkan dirinya baru dilantik sebagai peguam mereka selepas peguam sebelumnya menarik diri.

Seorang lagi peguam, Ilyani Khuzairy, menyatakan bahawa Zaim berada dalam keadaan tertekan dan berharap siasatan dijalankan secara telus untuk keadilan terhadap Zayn Rayyan. Kira-kira 20 ahli keluarga Zayn berkumpul di luar mahkamah dengan kain rentang menuntut keadilan.

Polis turut merampas telefon bimbit pasangan itu dan menyoal pengasuh Zayn. Mayat Zayn ditemui di tepi sungai, kira-kira 200 meter dari rumahnya di Apartment Idaman, dengan kesan kecederaan pada leher dan badan.

Ibunya memberitahu bahawa dia sedang menaiki tangga bersama Zayn pada 5 Dis apabila dia menyedari anaknya hilang. Mereka mencarinya dan mendapat tahu dari kanak-kanak lain bahawa Zayn dilihat berjalan ke arah kawasan semak berhampiran.

Ditulis oleh Aina Azman

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pepperoni-roni Cipta Sejarah dalam Malaysia Book of Records!

Dakwah Ustaz Don Berkesan, Ustaz Kazim Elias Anggap Keputusan Di “Rehatkan” Merugikan.