in ,

G-Dragon Big Bang Dilantik Sebagai Profesor Khas di Universiti Korea Selatan

G-Dragon, penyanyi utama Big Bang, telah dilantik sebagai profesor khas di Institut Sains dan Teknologi Korea (KAIST) di bawah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal.

Menurut laporan media Korea Selatan, The Korea Herald, pelantikan idola K-pop ini di universiti dilakukan dengan tujuan memperluaskan daya saing global budaya Korea dengan menggabungkan sains dan teknologi terkini yang dikembangkan di KAIST ke dalam konten K.

Sebagai Profesor Kwon, seorang wakil KAIST mendedahkan rancangan G-Dragon untuk berkolaborasi dalam penyelidikan teknologi digital twin bagi artis Hallyu, konvergensi budaya K dan teknologi seperti kecerdasan buatan, robot, dan metaverse, serta mencipta avatar artis menggunakan teknologi terkini.

Penyelidikan ini akan dilakukan di Pusat Penyelidikan KAIST-Galaxy Corporation Enter-tech yang belum dibuka, sambil G-Dragon akan berperanan sebagai duta global universiti untuk mempromosikan kerja institusi di luar negara.

“Kehormatan bagi saya untuk menjadi profesor pelawat di KAIST, sebuah universiti yang menghasilkan banyak ahli sains jenius. Saya berharap dapat melihat sinergi hebat antara pakar sains dan teknologi terbaik dengan kepakaran hiburan saya,”

kata pemuzik Korea Selatan itu mengenai kerjasama baru beliau dengan universiti, menurut The Korea Herald.

KAIST adalah universiti penyelidikan negara yang terletak di Daejeon, Korea Selatan, ditubuhkan oleh kerajaan Korea Selatan pada tahun 1971 sebagai institusi sains dan kejuruteraan awam pertama negara itu. Universiti ini mempunyai lebih dari 10,000 pelajar sepenuh masa dan 1,300 penyelidik fakulti.

Ditulis oleh Aina Azman

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jantung Azlee Senario Kritikal, Tersumbat 99%, Perlu Pembedahan Segera.

Xiaomi Lancar Monitor Gaming Melengkung dan Robot Vacuum Baru di Malaysia.