in ,

Salam Baitullah Musim Ke-16 Kembali di Masjid Putra, Putrajaya.

Program Salam Baitullah kali ini membahas perjalanan ibadah Haji mulai dari persiapan awal hingga hari Wukuf. Program ini juga akan menyertakan laporan langsung mengenai perkembangan terbaru jemaah Haji kita untuk keluarga di tanah air.

Segmen istimewa ‘Rehlah Haramain’ yang dikendalikan oleh Imam Muda Megat Mohd Zaid akan menampilkan tempat-tempat menarik di Tanah Suci. Ini termasuk lokasi bersejarah Nabawiyah, tempat-tempat pelaksanaan ibadah haji, serta kawasan umum dan khusus yang jarang dikunjungi oleh jemaah.

Menurut Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Suhaimi Sulaiman, beliau memilih Masjid Putra kerana keunikan, panorama indah dan ketenangan tasik Putrajaya.

RTM berharap jumlah tontonan bakal meningkat dengan pelbagai pembaharuan yang dilakukan termasuk radio Nasional FM sebagai rakan strategik Salam Baitullah untuk mempromosikan rancangan ini.

Pada musim haji tahun ini, dengan bertemakan Kemuncak Ibadah, Suatu Ibrah, RTM telah menghantar empat petugas media iaitu Kamal Firmanshah Kamaluddin, Azizi Harun , Muhamad Fahmi Mohd Nor dan jurukamera, Zulkifli Abu Samah. 

Salam Baitullah kali ini menampilkan pengacara terkenal dan berwibawa, Ustaz Don Daniyal Don Biyajid dan Ustaz Fakrul Razi (UNIC). Farah Diana Anuar akan mengemudi segmen Media Sosial di YouTube dan TikTok. Program ini juga menghadirkan panel pendakwah terkemuka tanah air yang akan berbagi pengalaman, tips, dan panduan kepada bakal haji.

Penonton setia Salam Baitullah berkesempatan untuk memenangi hadiah menarik melalui kuiz terkumpul dan kuiz harian. Hadiah utama kuiz terkumpul, berupa pakej umrah untuk empat pemenang, ditaja oleh KRS Travel & Tours. Selain itu, ada juga hadiah wang tunai untuk pemenang kuiz harian.

Salam Baitullah, akan disiarkan secara langsung di TV1, 123 MyTV, dan RTMKlik sebanyak 17 episod. Antara tarikan utama kali ini berlangsungnya Prelude Selawat Salam Baitullah bermula pukul 9 hingga 10 malam pada 2 Jun 2024.

Salam Baitullah kembali, sempena musim haji akan kembali menemui penonton bermula 2 Jun hingga 17 Jun ini di RTM. Buat julung kalinya Salam Baitullah akan bersiaran di luar Angkasapuri di Masjid Putra untuk Musim ke-16 ini.

Ditulis oleh Aina Azman

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kolaborasi Epik Diskoria & Sheila Majid Hadirkan Magis Jun Ini.

Lululemon Lancar Koleksi Baru Raikan Pembukaan Cawangan di The Gardens Mall