in ,

Noryn Aziz Ada Sebab Ambil Masa Yang Lama Untuk Keluarkan Single Baru, Kini Muncul Dengan Lagu ‘Kau’ Berentak Disko Funk

Selepas sekian lama tidak muncul dengan single baharu, juara Gegar Vaganza musim kelima, Noryn Aziz kini melancarkan single terbaru berjudul ‘Kau’ hasil ciptaan sepenuhnya oleh Indra dan Noryn Aziz sendiri.

Bagi Noryn atau nama sebenarnya Norazmahwati Abd Aziz, 47, dia mempunyai alasan tersendiri kenapa perlu mengambil masa yang lama untuk menghasilkan sesebuah lagu baharu.

“Saya terlalu berhati-hati dalam melahirkan sesebuah lagu. Boleh jadi saya adalah seorang yang ‘overthinking’. Cuma, saya fikir ‘it doesn’t matter anymore’. Oleh kerana harus memandang kepada bajet untuk melahirkan lagu, saya jadi lebih teliti.

“Saya selalu mementingkan mengenai kualiti sesebuah lagu. Macam lagu ‘Kau’, saya dah rakam dua kali dengan ‘feel’ yang berlainan. Satu ‘arrangement’ r&b jazz dan disko funk. Apabila diamati r&b jazz adalah agak berat untuk pasaran semasa.

“Apa pun, saya berpuas hati dengan ‘feel’ akhir  lagu ini dengan memilih disko funk yang lebih segar dan lebih mudah diterima peminat dan pencinta muzik tanah air. Bagi saya, lagu ‘Kau’ dengan rentak disko funk ini lebih ‘fun’ dan segar,” katanya.

Berkongsi mengenai lagu ‘Kau’ itu, menurut Noryn ia mengisahkan mengenai cinta dan kebahagiaan.

“Lagu ‘Kau’ mengisahkan mengenai cinta dan kebahagiaan. Lagu ini sangat sesuai untuk ‘wedding fast song’.  Lagu ini saya rakam akhir tahun lalu. Saya memilih ‘arrangement’ ini supaya lebih dekat dengan pasaran muzik semasa. Dalam masa sama, saya ingin melahirkan sesuatu yang ‘fresh’ dan baru untuk pasaran industri tempatan.

“Jadi, saya berharap lagu ini akan diterima baik peminat. Selain itu, mereka dapat mengenali saya melalui lagu ini. Paling penting sebenarnya, saya mahu pendengar ‘enjoy’ menyanyikan lagu ini,” katanya.

Ditanya sejauh mana dirinya menerima elemen gimik atau tular dapat melariskan atau mempopularkan lagi sesebuah karya, Noryn tetap berpegang pada prinsip yang mana kualiti adalah segalanya.

“Dalam perkara ini, ia bergantung kepada jenis gimik atau viral tersebut. Saya lebih mementingkan kepada sesuatu yang bertahan lebih lama. Macam saya secara peribadi, ‘slow and steady’. Apa pun kualiti adalah lebih diutamakan,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Noryn berkata dia mahu memberi fokus sepenuhnya untuk mempromosikan lagu Kau selain dalam proses untuk mencari bakat baru untuk berduet dengannya.

Ditulis oleh Miki Mukarami

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

GIPHY App Key not set. Please check settings

BIG STAGE 2023 : COEX Dapat Markah Tercorot, Namun Terselamat Kerana Tiada Penyingkiran, Tok Ram Suruh Berlatih 100 Hari

Puteri Sarah Liyana Seronok Jadi ‘Penyondol’