Friday • 22 October 2021

Terkini

Trump Dipanggil “Tolol” Cadangkan Penyahjangkit Rawat Covid-19

Presiden Trump dipanggil “tolol” kemarin setelah menyarankan menyuntik orang dengan penyahjangkit ( disinfectant ) untuk merawat koronavirus.

Pakar perubatan membidas cadangan itu sementara yang lain mempertikaikan kepimpinannya, bimbang penyokong setianya mungkin cuba menelan peluntur.

Ia juga mencetuskan ribuan tweet yang mengejek Presiden tersebut.

Trump berakata sambil Dr Deborah Birx, Ketua Tindakan Koronavirus White House, nampak terkejut, “Saya melihat pembasmi kuman di mana ia membasmi dalam satu minit. Satu minit. Dan adakah cara untuk melakukan sesuatu seperti itu, melalui suntikan?

“Kerana anda lihat, ia masuk ke paru-paru, dan kesannya sangat besar pada paru-paru. Oleh itu, adalah menarik untuk memeriksanya. Anda perlu membiarkan doktor perubatan melakukannya, tetapi ianya menarik – ini menarik bagi saya.”

Donald Trump – Presiden Amerika Syarikat

Walter Shaub, mantan pengarah jawatan kuasa pemerhati Pejabat Etika Pemerintahan AS (US Office of Government Ethics), mengatakan: “Tidak dapat difahami oleh saya bahawa orang bodoh seperti ini memegang jawatan tertinggi di negera ini dan bahawa ada orang yang cukup bodoh untuk menganggap ini perkara biasa saja.

“Saya tidak percaya bahawa pada tahun 2020 saya harus memberi amaran kepada siapa pun yang mendengar amanat Presiden bahawa suntikan pembasmi kuman dapat membunuh anda.” Trump sebelum ini dengan bangganya, memuji pengetahuannya mengenai virus itu. Dia berkata: “Orang terkejut kerana saya memahaminya. Setiap doktor berkata, ‘Bagaimana anda tahu banyak tentang perkara ini?’ Mungkin saya mempunyai bakat semula jadi. “

Selama berminggu-minggu Trump telah mengatakan ubat antimalaria hidroksiklorokuin sebagai rawatan yang sesuai. Tetapi kajian di hospital veteran AS mendapati terdapat 16% lebih banyak kematian di antara mereka yang diberi ubat tersebut berbanding dengan mereka yang mendapat rawatan standard.

Komen semalam muncul setelah Bill Bryan, ketua bahagian sains Keselamatan Dalam Negeri, mengemukakan penyelidikan bahawa pemutih dan alkohol isopropil membunuh virus dalam beberapa minit, jika tidak beberapa saat.

Doktor membidas komen Presiden tersebut. Craig Spencer, pengarah kesihatan global dalam perubatan kecemasan di Pusat Perubatan Universiti New York-Presbyterian/Columbia, berkata: “Kebimbangan saya ialah orang akan mati. Orang akan menganggap ini adalah idea yang baik. Ini bukan nasihat main-main, ‘mungkin-ini-akan-berfungsi’. Ini berbahaya.”

Dr Vin Gupta, pakar pulmonologi dan pakar kesihatan global, menambah, “Idea menyuntik atau menelan semua jenis produk pembersih ke dalam badan tidak bertanggungjawab, dan berbahaya.”

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (USFDA) memberi amaran agar tidak meminum bahan kimia dalam pembasmi kuman – yang telah dijaja sebagai penawar autisme dan jangkitan HIV selama beberapa dekad.

Pembuat Lysol dan Dettol menggesa orang supaya tidak menyuntik atau minum disinfektan. “Dalam keadaan apa sekali pun, produk disinfectant kami tidak harus dimasukkan ke dalam tubuh manusia (melalui suntikan, pengambilan atau cara lain),” kata syarikat itu, Reckitt Benckiser. “Seperti semua produk, produk disinfectant dan kebersihan kami hanya boleh digunakan sebagaimana diarahkan dan sesuai dengan panduan penggunaan.”

Tinjauan pendapat Pusat Penyelidikan Pendapat Nasional minggu ini mendapati bahawa 28% orang Amerika mendapat maklumat koronavirus mereka dari taklimat harian Trump.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Masukkan nama anda di sini

Latest Posts

Video Terkini

Sentiasa bersama F8Buzz

Dapatkan artikel berita, inspirasi, gaya hidup & hiburan terkini, terus ke email anda. DAFTAR SEKARANG!