Wednesday • 22 September 2021

Terkini

Perbicaraan Kes 1MDB Najib Ditangguh ke 29 April

KUALA LUMPUR, 13 April – Perbicaraan kes berprofil tinggi melibatkan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang menghadapi pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana RM2.3 bilion milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ditangguhkan sekali lagi.

Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Akram Gharib, berkata perbicaraan itu yang sepatutnya bersambung Rabu ini di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah, telah ditangguhkan ke 29 April, berikutan pelanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Mahkamah itu sebelum ini menetapkan tarikh perbicaraan pada Mac iaitu 2-13 Mac, 19-20, 23-27 dan 30-31, pada 1-30 April dan Mei iaitu 4-8 dan 11-22 termasuk hari Jumaat. 


Tarikh lain perbicaraan yang ditetapkan adalah pada sepanjang bulan Jun, Julai, Ogos, September dan Oktober, termasuk Jumaat.

Apabila perbicaraan itu bersambung semula, pasukan pembelaan diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dijangka meneruskan pemeriksaan balas ke atas saksi kesembilan pihak pendakwaan, bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi, yang telah memberi keterangan sejak 23 Sept tahun lepas.

Najib, 67, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Masukkan nama anda di sini

Latest Posts

Video Terkini

Sentiasa bersama F8Buzz

Dapatkan artikel berita, inspirasi, gaya hidup & hiburan terkini, terus ke email anda. DAFTAR SEKARANG!