Syarikat kosmeseutikal Jerman, Dr Wolff baru-baru ini memperkenalkan Plantur 39 Phyto-Caffeine, koleksi produk penjagaan rambut yang dibuat khas untuk wanita berumur 40 tahun ke atas.

Menurut syarikat, siri baru yang mengandungi kompleks phyto-kafein aktif akan membantu melindungi akar rambut dari “keletihan pramatang” yang disebabkan oleh menopaus, serta menyediakan rambut dengan tenaga yang cukup untuk berkembang.

Semasa pelancaran di A Cut Above Academy di Bandar Sunway, Petaling Jaya, Ketua Penyelidikan dan Pengawalselia Dr Wolff, Dr Adolf Klenk berkata, “Menggunakan rumusan Galenic yang unik, kompleks kafein sebagai bahan aktif mampu bergerak sepanjang jalan ke batang rambut untuk mengaktifkan akar rambut dan mencegah kehilangan rambut lagi.

“Plantur 39 mengandungi pelbagai bahan aktif tambahan seperti teh dan soya. “Ini dikenali sebagai phyto-flavones, ramuan botani aktif yang mempunyai kesan positif pada wanita dari usia 40 tahun ke atas.

“Phyto-flavones membantu untuk memperkuat ketahanan rambut dan meningkatkan bekalan tenaga. Dengan berbuat demikian, phyto-flavones menyokong pertumbuhan rambut dan regenerasi.”

Beliau menambah bahawa kuantiti kafein menembusi tubuh melalui batang rambut adalah selamat walaupun bagi orang yang sensitif terhadap kafein.

“Ramai wanita mengalami penipisan rambut, dan rambut mereka jatuh lebih awal disebabkan ketidakseimbangan hormon semasa dan selepas menopaus.”

“Semasa percubaan tiga bulan yang lalu dengan pembaca majalah di United Kingdom, 87% daripada 284 wanita berusia di antara 40 dan 64 yang telah menggunakan syampu Plantur 39 setiap kali mereka membasuh rambut mereka, mendakwa keadaan rambut mereka bertambah baik.”

“Selain itu, lebih daripada separuh daripada mereka (57%) menyedari pengurangan keguguran rambut dan / atau penipisan rambut selepas menggunakan Plantur 39, manakala 70% melaporkan kehilangan rambut di pancuran dan berus rambut mereka,” kata Dr Klenk.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pengarah Klinik Kulit dan Rambut Dr Ruban dan ahli dermatologi pemulihan rambut, Dr Ruban Nathan. “Keguguran rambut akibat menopaus, juga dikenali sebagai alopecia androgenik, disebabkan oleh penurunan drastik estrogen rambut.”

Hormon ini membantu melindungi akar rambut daripada testosteron, yang merupakan punca utama keguguran rambut.

“Biasanya, apabila wanita berusia 40 tahun ke atas, kemunculan menopaus akan menurunkan estrogen, yang mengakibatkan ketidakseimbangan hormon di mana testosteron mengambil alih estrogen di akar rambut, menyebabkan rambut jatuh lebih awal,” kata Dr Ruban.

“Di Malaysia, ramai wanita dan lelaki masih percaya pada mitos bahawa mereka akan kehilangan rambut yang kurang jika mereka kerap syampu rambut mereka, yang tidak benar sama sekali.

Dengan cuaca lembap di Malaysia, mencuci rambut hanya beberapa kali seminggu akan menyebabkan pengumpulan minyak di kulit kepala dan menggalakkan pertumbuhan bakteria yang menyumbang kepada kehilangan rambut,” kata Dr Ruban.

Semasa pelancaran itu, klip pendek pada siri penjagaan rambut Plantur 39 dan beberapa tip penggayaan rambut telah ditunjukkan kepada orang ramai.

Siri produk Plantur 39 termasuklah Syampu Phyto-Caffeine untuk rambut halus, rapuh (RM49.90), Syampu Phyto-Caffeine untuk rambut berwarna dan tekanan (RM49.90), Rambut untuk rambut berwarna dan tertekan (RM39.90), dan Tonik Phyto-Caffeine (RM55.90).

Semua produk ini akan tersedia secara eksklusif di kedai-kedai Watsons terpilih bermula dari akhir Mei.

Untuk maklumat lanjut, layari www.Plantur39.my

Like kami di Facebook • Follow kami di Twitter • Follow kami di Instagram

Tinggalkan Pendapat Anda Untuk Semua Dengari