PRU 14: Hari Mengundi 9 Mei diIsytihar Cuti Umum

KUALA LUMPUR, 11 April – Tiada lagi alasan untuk keluar mengundi selepas kerajaan mengumumkan hari pengundian Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 9 Mei, sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Azih Muda berkata pengumuman itu membuktikan kerajaan peka dan memudahkan rakyat Malaysia menunaikan tanggungjawab mereka untuk mengundi pada hari berkenaan.

“Apa disuarakan Cuepacs didengari kerajaan. Terima kasih kepada kerajaan kerana mendengar suara rakyat, memberi peluang kepada golongan pekerja termasuk penjawat awam dan pekerja swasta serta majikan menunaikan kewajipan mereka,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Kerajaan hari ini mengisytiharkan 9 Mei sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara sempena hari mengundi PRU14.

Semalam, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Mohd Hashim Abdullah mengumumkan hari pengundian PRU14 adalah pada 9 Mei, tarikh penamaan calon 28 April, manakala tarikh pengundian awal 5 Mei.

Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) Kamarozaman Abd Razak berkata kerajaan sudah memberi peluang kepada rakyat yang bekerja, dan hari cuti itu harus dimanfaatkan untuk mereka berdaftar sebagai pemilih keluar mengundi.

“Sekiranya terdapat penurunan peratusan pengundi selepas pengumuman hari kelepasan am tambahan itu, maka terdapat kemungkinan sikap masyarakat Malaysia masih lagi di tahap lemah.

“Sebagai penjawat awam, kita mesti meningkatkan peratusan yang keluar mengundi bagi menunjukkan jati diri ‘negaraku hebat’. Ini peluang untuk kita memilih calon yang dapat memperjuangkan nasib dan hak rakyat,” katanya.

Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE), J Solomon yang mengalu-alukan pengumuman kerajaan itu, berharap rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura turut diberi pelepasan untuk pulang mengundi.

“Walaupun kami anggap hari Sabtu lebih sesuai, pengisytiharan hari kelepasan am tambahan itu akan memberi kemudahan untuk menjalankan tanggungjawab kita sekali dalam tempoh lima tahun.

Pilihan Raya Umum kali ini akan diadakan pada hari Rabu. Walaupun bukan kali pertama PRU dibuat pada hari kerja, pengundi kali ini tidak berpuas hati dengannya.

“Justeru kita harap kerajaan Malaysia akan minta kerajaan Singapura untuk memberi cuti tanpa rekod kepada hampir 500,000 pekerja Malaysia yang bekerja di negara berkenaan supaya mereka dapat menjalankan tanggungjawap mereka tanpa sebarang halangan, ” katanya.

Tenaga pengajar Institut Kemahiran MARA Johor Bahru, Mohd Hazim Asran Abdullah, 39, berpendapat pengumuman itu selari dengan usaha dan pelbagai promosi bagi menggalakkan pendaftaran pengundi baharu yang giat dijalankan sepanjang lima tahun kebelakangan ini.

“Menjadikan hari pengundian sebagai cuti umum mampu meningkatkan peratusan keluar mengundi sekali gus membolehkan lebih ramai pengundi menyuarakan hak mereka,” jelasnya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Datuk Shamsuddin Bardan menasihatkan majikan untuk menerima tarikh 9 Mei sebagai cuti umum seperti yang diisytiharkan kerajaan.

“MEF nasihatkan majikan melihat tarikh tersebut (9 Mei) sebagai cuti umum, sebagai tambahan kepada cuti umum yang ada pada masa ini.

“Jika majikan mempunyai keperluan untuk beroperasi pada hari berkenaan, itu masih boleh dilakukan di mana pekerja diberi peluang untuk mengundi terlebih dahulu dan syarikat boleh bayar mengikut kadar cuti umum pada hari berkenaan,” jelasnya.

Like kami di Facebook • Follow kami di Twitter • Follow kami di Instagram

The Buzzer
Kadang-kadang lelaki. Kadang-kadang perempuan. Mengumpul berita dari serata ceruk alam maya atau melaporkan secara eksklusif.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Ikuti F8Buzz

13,522PeminatSuka
10,051PengikutIkuti
67PengikutIkuti
18,900PelangganLanggan

Terkini

Keputusan Tidak Rasmi – Suasana Berbeza Di Kem GRS, Warisan.

KOTA KINABALU, 26 Sept - Dua suasana berbeza menyelubungi kem Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Warisan Plus sebaik sahaja keputusan tidak rasmi Pilihan Raya Negeri...

Kampung People 2 – Keluarga Razif Kembali!

Petaling Jaya, 15 Sept 2020 - Penantian panjang bakal berakhir bagi peminat drama popular Kampung People yang menjadi fenomena hujung 2019.
00:03:56

#KitaJagaKita Misi Baru Ejen Ali Hargai Frontliners

KUALA LUMPUR, 15 SEPT 2020 - Bersempena Hari Malaysia, Primeworks Studios dan WAU Animation melancarkan kempen #KitaJagaKita buat para peminat filem...

Cemar Air Selangor, Mahkamah Kekal Lanjutan Reman Empat Suspek

SHAH ALAM, 11 Sept - Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengekalkan perintah lanjutan tempoh reman lima hari lagi terhadap empat...

Popular

Kak ‘Ros’ Upin Dan Ipin Di Eksploitasi Seksi Melampau

KUALA LUMPUR - Watak ‘Ros’ kakak garang dalam siri animasi Upin dan Ipin dikesan menjadi mangsa eksploitasi pihak tidak bertanggungjawab yang memaparkan watak itu...

Putera Puteri Sukan SEA – FOTO

Kelmarin, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin membanggakan rakyat Malaysia dengan memenangi pingat emas acara sukan kuda lasak kategori individu. Namun Baginda bukanlah satu-satunya kerabat...

8 Kasut Air Jordan Terbaik Pernah Dikeluarkan

Michael Jordan sudah pasti adalah pemain bola keranjang NBA paling terkenal diseluruh dunia. Kehebatan beliau tidak dapat disangkal sama sekali. Legasi beliau masih kekal...

8 Pencuci Mulut Lazat Tak Perlu Ketuhar

8 pencuci mulut lazat yang boleh dibuat tanpa memerlukan ketuhar. Mudah disediakan dan yang penting, yummy! Wajib cuba di masa cuti begini. 1. Biskut Coklat & Peanut Butter   Resepi...

Instagram