Wednesday • 22 September 2021

Terkini

PRU 14: Hari Mengundi 9 Mei diIsytihar Cuti Umum

KUALA LUMPUR, 11 April – Tiada lagi alasan untuk keluar mengundi selepas kerajaan mengumumkan hari pengundian Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 9 Mei, sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Azih Muda berkata pengumuman itu membuktikan kerajaan peka dan memudahkan rakyat Malaysia menunaikan tanggungjawab mereka untuk mengundi pada hari berkenaan.

“Apa disuarakan Cuepacs didengari kerajaan. Terima kasih kepada kerajaan kerana mendengar suara rakyat, memberi peluang kepada golongan pekerja termasuk penjawat awam dan pekerja swasta serta majikan menunaikan kewajipan mereka,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Kerajaan hari ini mengisytiharkan 9 Mei sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara sempena hari mengundi PRU14.

Semalam, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Mohd Hashim Abdullah mengumumkan hari pengundian PRU14 adalah pada 9 Mei, tarikh penamaan calon 28 April, manakala tarikh pengundian awal 5 Mei.

Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) Kamarozaman Abd Razak berkata kerajaan sudah memberi peluang kepada rakyat yang bekerja, dan hari cuti itu harus dimanfaatkan untuk mereka berdaftar sebagai pemilih keluar mengundi.

“Sekiranya terdapat penurunan peratusan pengundi selepas pengumuman hari kelepasan am tambahan itu, maka terdapat kemungkinan sikap masyarakat Malaysia masih lagi di tahap lemah.

“Sebagai penjawat awam, kita mesti meningkatkan peratusan yang keluar mengundi bagi menunjukkan jati diri ‘negaraku hebat’. Ini peluang untuk kita memilih calon yang dapat memperjuangkan nasib dan hak rakyat,” katanya.

Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Bank (NUBE), J Solomon yang mengalu-alukan pengumuman kerajaan itu, berharap rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura turut diberi pelepasan untuk pulang mengundi.

“Walaupun kami anggap hari Sabtu lebih sesuai, pengisytiharan hari kelepasan am tambahan itu akan memberi kemudahan untuk menjalankan tanggungjawab kita sekali dalam tempoh lima tahun.

Pilihan Raya Umum kali ini akan diadakan pada hari Rabu. Walaupun bukan kali pertama PRU dibuat pada hari kerja, pengundi kali ini tidak berpuas hati dengannya.

“Justeru kita harap kerajaan Malaysia akan minta kerajaan Singapura untuk memberi cuti tanpa rekod kepada hampir 500,000 pekerja Malaysia yang bekerja di negara berkenaan supaya mereka dapat menjalankan tanggungjawap mereka tanpa sebarang halangan, ” katanya.

Tenaga pengajar Institut Kemahiran MARA Johor Bahru, Mohd Hazim Asran Abdullah, 39, berpendapat pengumuman itu selari dengan usaha dan pelbagai promosi bagi menggalakkan pendaftaran pengundi baharu yang giat dijalankan sepanjang lima tahun kebelakangan ini.

“Menjadikan hari pengundian sebagai cuti umum mampu meningkatkan peratusan keluar mengundi sekali gus membolehkan lebih ramai pengundi menyuarakan hak mereka,” jelasnya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) Datuk Shamsuddin Bardan menasihatkan majikan untuk menerima tarikh 9 Mei sebagai cuti umum seperti yang diisytiharkan kerajaan.

“MEF nasihatkan majikan melihat tarikh tersebut (9 Mei) sebagai cuti umum, sebagai tambahan kepada cuti umum yang ada pada masa ini.

“Jika majikan mempunyai keperluan untuk beroperasi pada hari berkenaan, itu masih boleh dilakukan di mana pekerja diberi peluang untuk mengundi terlebih dahulu dan syarikat boleh bayar mengikut kadar cuti umum pada hari berkenaan,” jelasnya.

Like kami di Facebook • Follow kami di Twitter • Follow kami di Instagram

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Masukkan nama anda di sini

Latest Posts

Video Terkini

Sentiasa bersama F8Buzz

Dapatkan artikel berita, inspirasi, gaya hidup & hiburan terkini, terus ke email anda. DAFTAR SEKARANG!