Rendang Masuk Kamus Inggeris Oxford

Selain YOLO dan Moobs

0
1146

‘Moobs’ dan ‘gender-fluid’ adalah antara lebih daripada 1000 perkataan dan frasa baru yang akan dimasukkan ke dalam edisi terbaru Kamus Inggeris Oxford (Oxford English Dictionary).

Moobs, yang pertama kali direkodkan pada tahun 2001, digunakan untuk menggambarkan dada luar biasa di seorang lelaki, biasanya akibat daripada lemak yang berlebihan, manakala ‘gender-fluid’, pertama direkodkan pada tahun 1987, merujuk kepada seseorang yang tidak mengenal pasti dengan satu jantina tetap.

Perkataan tersebut adalah antara 1,200 penyertaan baru disenaraikan oleh OED, yang juga telah dikemaskini dan disemak semula kira-kira 1,000 penyertaan lain.

Rendang Turut Dimasukkan

Istilah makanan juga turut dimasukkan antaranya adalah rendang, makanan dari Malaysia atau Indonesia. Ungkapan media sosial juga telah membuat penampilan. ‘YOLO’, singkatan yang bermaksud ‘you only live once’ (anda hanya hidup sekali), telah dimasukkan dalam edisi terbaru.

Michael Proffitt, ketua editor OED, berkata maklumat terkini “mengesahkan OED sebagai salah satu projek penyelidikan bahasa terbesar dan paling lama berjalan di dunia.”

Antara perkataan baru yang bakal dimasukkan:

  • Moobs – Dada yang menonjol pada seorang lelaki, kelihatan seperti payudara, biasanya akibat daripada lemak yang berlebihan.
  • Gender Fluid – Seseorang yang tidak pasti dengan jantina tetapnya.
  • YOLO – Singkatan yang bermaksud ‘you only live once’.
  • Chefdom – Kata nama yang bermaksud hakikat kehebatan keseluruhan, atau kedudukan seorang tukang masak
  • Jamie Oliver Cheeseball – Seseorang atau sesuatu yang kurang rasa, gaya, atau keaslian; atau roti diseliputi tepung dan berinti keju yang digoreng.
  • Fuhgeddaboudit – satu perkataan pasar di US, yang dikaitkan terutamanya dengan New York dan New Jersey, frasa ‘forget it’ (lupakan saja) – digunakan untuk menunjukkan senario yang dicadangkan adalah tidak mungkin atau tidak diingini.
  • Bocconcini – digunakan untuk menunjukkan apa-apa makanan yang kecil, juga bermakna bola mozzarella.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here