Wanita Pertama Lalui Pemindahan Muka Mati

Meninggal dunia pada bulan April "selepas sakit yang lama".

0
1669

LILLE, PERANCIS – Penerima pemindahan muka yang pertama di dunia, Isabelle Dinoire, meninggal dunia pada bulan April “selepas sakit yang lama”.

Pada tahun 2005, Dinoire ,38, menerima graf kulit yang terdiri daripada hidung, bibir dan dagu daripada seorang penderma koma untuk menggantikan bahagian mukanya yang telah dibaham oleh anjingnya.

Hospital di Amiens, utara Perancis, mengesahkan kematian pesakit pertama di dunia yang menerima pemindahan muka.

Hospital itu berkata kematiannya telah dirahsiakan untuk melindungi privasi keluarganya.

Pembedahan julung kali tersebut telah memberi harapan seluruh dunia untuk mangsa dengan wajah cacat dalam kemalangan atau serangan, dengan pakar bedah di Amerika Syarikat, Sepanyol, China, Belgium, Poland dan Turki melaksanakan pemindahan sebahagian atau penuh sejak pembedahan pada Dinoire .

RISIKO PENOLAKAN

Tetapi keghairahan awal telah diganggu oleh risiko menakutkan bahawa badan pesakit akhirnya akan menolak tisu penderma.

Akhbar Le Figaro melaporkan bahawa badan Dinoire ini telah menolak pemindahan itu tahun lepas dan dia telah kehilangan sebahagian daripada penggunaan bibirnya.

Ubat yang dia terpaksa ambil untuk mencegah badan daripada menolak pemindahan itu mendedahkan dia kepada kanser, dan dua jenis kanser telah berkembang, kata laporan itu.

Jean-Pierre Meningaud, daripada pasukan yang telah melakukan tujuh pemindahan muka, berkata, “Semua pesakit yang dibedah mempunyai reaksi penolakan, yang membawa kepada dos yang lebih tinggi untuk ubat-ubatan, dan risiko.”

Beliau menambah bahawa di samping risiko penolakan beberapa masalah lain boleh timbul termasuk cantuman yang cepat menua daripada pesakit, masalah warna kulit, tekanan darah tinggi dan angin yang berubah.”

Dinoire membuat satu sidang akhbar luar biasa pada bulan Februari 2006, hanya tiga bulan selepas pembedahan. Berambut perang, ibu bermata biru beranak dua hadir di hadapan kamera TV.

Dia kelihatan mengenakan solekan tebal untuk menyembunyikan parut prosedur dan bibir yang sudah berat dan tidak lagi fleksibel.

Beliau bercakap dengan pelat ketara tetapi boleh difahami ketika dia menceritakan bagaimana dia telah pengsan selepas “mengambil ubat-ubatan untuk melupakan” masalah peribadi.

“Apabila saya bangun, saya cuba untuk menyalakan rokok dan saya tidak dapat memahami mengapa ia tidak kekal antara bibir saya. Kemudian saya melihat darah dan anjing di sebelah saya,” katanya.

“Saya pergi ke cermin dan terkejut.”

Tetapi pembedahan julung kali tersebut memberikannya nafas baru.

“Sejak pembedahan saya, saya mempunyai wajah, seperti semua orang … saya akan dapat untuk meneruskan kehidupan yang normal,” kata janda itu.

Pembedahan itu diketuai oleh Jean-Michel Dubernard, seorang pakar bedah yang terkenal di dunia dari hospital Edouard Herriot dan Bernard Devauchelle, seorang profesor pembedahan muka.

 

 

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Masukkan nama anda di sini